In mijn blog deel ik mijn passie voor hulphonden en hun bijzondere vermogen om levens te veranderen. Vanuit mijn ervaring in het opleiden van honden en het begeleiden van hun baasjes, zie ik dagelijks hoe waardevol hulphonden kunnen zijn. Met mijn blog wil ik niet alleen praktische tips en antwoorden geven op vragen over hulphonden, maar ook het bewustzijn vergroten over hun belangrijke rol in ons leven.


PTSS hulphond: Hoe kan hij helpen?

Als hondentrainer en begeleider van psychosociale hulphonden krijg ik regelmatig de vraag of een hulphond ook geschikt is voor mensen met PTSS (posttraumatische stressstoornis). Het antwoord is volmondig ja. Een psychosociale hulphond kan een waardevolle steun zijn voor mensen die dagelijks worstelen met de impact van (c)PTSS. In deze blog deel ik mijn ervaringen en inzichten over hoe deze bijzondere honden levens kunnen veranderen.

Lees meer »

De juiste match vinden

Het opleiden van een psychosociale hulphond is een waardevolle investering in je welzijn. Een hulphond kan je ondersteunen op manieren die je leven verrijken, je zelfstandigheid vergroten en je emotionele balans verbeteren. Maar hoe weet je welke hond écht bij jou past? Niet elke hond is geschikt voor deze intensieve taak. Het vinden van de juiste match is een proces dat zorgvuldigheid, inzicht en tijd vraagt.

Lees meer »

WMO-aanvraag voor hulphondbegeleiding

Het aanvragen van een vergoeding via de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) voor begeleiding bij het zelf opleiden van een hulphond kan een flinke uitdaging zijn. Gemeenten vragen vaak om een duidelijk en goed onderbouwd verzoek, waarin je precies uitlegt waarom deze hulp noodzakelijk is en hoe een hulphond jouw leven kan verbeteren.

Lees meer »

Wetgeving en regels omtrent hulphonden

Een hulphond is veel meer dan zomaar een hond – het is een maatje en een steun en toeverlaat die je door het dagelijks leven helpt. Hulphonden ondersteunen niet alleen fysiek, maar bieden ook emotionele zekerheid. Toch is er vaak nog veel onduidelijk over de rechten en plichten die hulphondgebruikers hebben. Daarom heb ik me verdiept in wat de wet zegt over hulphonden, zodat je met vertrouwen en goed voorbereid op pad kunt gaan.

Lees meer »

Waarom een hulphond niet aaien

Je loopt door de stad en ziet een schattige hond met een hesje dat duidelijk aangeeft dat het een hulphond of hulphond in opleiding is. Je voelt de neiging om de hond te aaien en dat is begrijpelijk – wie houdt er nu niet van honden? Maar het is belangrijk om te weten dat hulphonden geen gewone honden zijn. Ze hebben een cruciale taak en het aaien van deze dieren kan meer kwaad doen dan je zou denken. In deze blog leg ik uit waarom het belangrijk is om hulphonden met rust te laten, zelfs als ze er nog zo vriendelijk en aaibaar uitzien.

Lees meer »

Begeleiding bij training van je eigen hulphond voor emotionele steun bij o.a. PTSS en angst. Foto van een Golden Retriever die een bloem in zijn bek vasthoudt. Afbeelding: het logo van stichting psychosociale hulphonden en Raad van beheer.