Je loopt door de stad en ziet een schattige hond met een hesje dat duidelijk aangeeft dat het een hulphond of hulphond in opleiding is. Je voelt de neiging om de hond te aaien en dat is begrijpelijk – wie houdt er nu niet van honden? Maar het is belangrijk om te weten dat hulphonden geen gewone honden zijn. Ze hebben een cruciale taak en het aaien van deze dieren kan meer kwaad doen dan je zou denken. In deze blog leg ik uit waarom het belangrijk is om hulphonden met rust te laten, zelfs als ze er nog zo vriendelijk en aaibaar uitzien.
Wat doet een hulphond?
Hulphonden zijn speciaal getrainde honden die hun baasjes helpen bij allerlei taken, variërend van fysieke assistentie tot het signaleren van gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan blindengeleidehonden, die mensen met een visuele beperking veilig door het verkeer leiden, of signaleringshonden die een epileptische aanval of verandering in bloedsuikerwaarden kunnen waarnemen bij hun eigenaar en psychosociale hulphonden die hun eigenaar uit een herbeleving kunnen halen. Deze honden hebben de verantwoordelijkheid om alert en gefocust te blijven om hun baasje te helpen in het dagelijks leven.
Waarom aaien en afleiden van een hulphond verstorend kan zijn
Een hulphond is tijdens het werk gefocust op zijn taak, die vaak van levensbelang is. Door de hond te aaien of op een andere manier af te leiden, onderbreek je zijn concentratie. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals:
-
Gevaarlijke situaties: Als de hond wordt afgeleid, kan hij een cruciaal signaal missen. Stel je voor dat een hulphond niet opmerkt dat zijn baasje een inzinking krijgt, omdat iemand hem op dat moment aait. Dit kan levensbedreigend zijn.
-
Verlies van focus: Hulphonden zijn getraind om hun werk serieus te nemen. Elke afleiding kan hun focus breken, waardoor ze mogelijk minder goed reageren op prikkels of taken die onmiddellijk aandacht vereisen.
-
Verwarring bij de hond: Als mensen regelmatig proberen een hulphond te aaien, kan dit voor de hond verwarrend worden. Ze leren namelijk dat ze anderen moeten negeren terwijl ze werken en het herhaaldelijk aanhalen kan dit trainingsprincipe ondermijnen.
Pups in opleiding tot hulphond
Ook pups die in opleiding zijn tot hulphond mogen niet worden afgeleid, omdat ze zich in een cruciale fase van hun training bevinden. In deze periode leren ze belangrijke vaardigheden en gedragingen die nodig zijn om hun toekomstige eigenaar veilig te ondersteunen. Afleiding, zoals aandacht van voorbijgangers, kan de training verstoren en ervoor zorgen dat de pup de focus verliest. Dit kan hun leerproces vertragen of zelfs hun vermogen om als hulphond te functioneren negatief beïnvloeden. Het is van groot belang dat deze pups wennen aan het negeren van externe prikkels, zodat ze als volwassen hulphonden ongestoord hun werk kunnen doen. Dus zie je een lieve pluizige pup in opleiding, negeer deze dan. Zo help je mee aan de opleiding van de pup.
Afleiding door andere honden en dieren
Het niet afleiden van een hulphond geldt niet alleen voor afleiding door mensen, maar zeker ook voor afleiding door andere honden en dieren. Laat je eigen hond dus niet naar een hulphond of pup in opleiding gaan, want dit kan de focus van de hulphond verstoren. Als hulphonden (in opleiding) loslopen in het park, bos of op het strand, kunnen ze natuurlijk lekker vrij rennen, ravotten en spelen met soortgenootjes.
Hoe herken je een hulphond of een pup in opleiding?
Hulphonden en pups in opleiding dragen vaak een opvallend hesje of harnas dat aangeeft dat ze aan het werk zijn. Hierop staat meestal ook de tekst 'Niet aaien' of een ander verzoek om de hond niet af te leiden. Dit is niet alleen voor de veiligheid van de hond, maar ook voor de veiligheid van de eigenaar. Als je zo'n hesje ziet, is het altijd goed om even na te denken, voordat je actie onderneemt.
Wat kun je wél doen als je een hulphond ziet?
Als je een hulphond (in opleiding) ziet, kun je het beste de hond en zijn eigenaar negeren of vriendelijk op afstand blijven en ook je eigen hond(en) op afstand houden. Wil je toch interactie? Vraag altijd eerst aan de eigenaar of dit mogelijk is. Soms is het mogelijk om contact te maken, bijvoorbeeld als de hond op dat moment niet aan het werk is. Maar respecteer het als de eigenaar aangeeft dat de hond aan het werk is en dus niet gestoord mag worden.
Bewustzijn creëren over hulphonden
Veel mensen weten niet dat het aaien of afleiden van een hulphond (in opleiding) een probleem kan zijn en daarom is bewustwording zo belangrijk. Praat erover met vrienden, familie of kinderen en leg uit waarom hulphonden met rust gelaten moeten worden. Zo help je mee aan een samenleving waarin mensen met hulphonden zich veilig en ondersteund voelen.
Conclusie
Het kan verleidelijk zijn om een hulphond te aaien, maar onthoud dat deze honden een belangrijke taak hebben. Door een hulphond met rust te laten, zorg je ervoor dat hij optimaal zijn werk kan doen en daarmee het leven van zijn baasje veiliger en makkelijker maakt. Respecteer de hond, respecteer de eigenaar en houd altijd in gedachten dat hulphonden geen gewone huisdieren zijn, ze zijn echte levensredders.